Nyhetsbrev 22

Av Per Andersson & Johan Lindhardt

Nyhetsbrevet utsänt 2010-08-20

NU TRYCKS NYA SLÄKTBOKEN

Det femte bandet i bokverket om Långarydssläkten är nu under tryckning och kommer ut den 12 september. Boken omfattar 928 sidor och innehåller 59 000 nya släktingar. Antalet kända efterkommande till stamföräldrarna Nils Andersson och Börta i Askebo uppgår därmed till 208 000 personer inklusive ingifta och motsvarande. I dag lever 155 500 släktingar. Halmstad är den kommun som befolkas av flest släktmedlemmar, nära 15 000. Det innebär att 16,5 procent av invånarna tillhör Långarydssläkten. Hylte kommun har fortfarande störst andel släktingar (nu 41,5 procent), medan Gislaveds kommun på andra plats står för den största ökningen. 7 800 släktingar, dvs 26,5 procent av befolkningen, är nu bosatta där. På släktens hemsida finns nya uppgifter om antalet släktingar i alla Sveriges kommuner.

 

SLÄKTENS ÄLDSTA

Långarydssläktens äldsta medlem, 103-åriga Margaret (Ches) Phelps i Duluth, Minnesota, USA (V-BDE cbD ab), avled den 16 juli 2010. Äldst i släkten är nu 102-åriga Margit Bjärnling i Stockholm (aaF aae eb), född den 10 december 1907. Alice Eriksson i Göteborg (V-DFG CAH ab) avled den 3 juni 2010, 101 år gammal. Iris Hallberg i Haverdal (dbd cAa i) avled den 2 juli 2010, 100 år gammal. Rebecca Engleman i Georgetown, Delaware, USA (daa CAb Ae), fyllde 100 år den 13 juli 2010. Sju ättlingar till stamföräldrarna Nils och Börta i Askebo är nu minst 100 år. Släktens äldsta finns listade på hemsidan.

 

BOKCHECKAR UTSÄNDA TILL ALLA SOM BETALAT FÖR ATT HÄMTA SLÄKTBOK I LÅNGARYD

I mitten av juni skickades bokcheckar ut till alla som förhandsbetalat släktböcker som ska hämtas i Långaryd. Till dem som betalat därefter har bokcheckar sänts under första halvan av augusti. Bokcheckarna lämnas i utbyte mot släktböckerna på marknaden i Långaryd den 12 september. De som meddelat att de vill hämta men inte förhandsbetalat kommer i likhet med övriga som beställt att få böckerna sända med post, varvid paketporto tillkommer (inbetalningskort läggs i paketet för att undvika postförskott).

 

VÄLKOMMEN TILL LÅNGARYD 12 SEPTEMBER

Söndagen den 12 september anordnar Långarydsföreningar i samverkan gammaldags marknad på Långaryds marknadsplats. Per Andersson och Johan Lindhardt finns där under hela marknaden klockan 10–15 för att lämna ut släktböckerna.

Klockan 16 blir det musikgudstjänst med släktsamling i Långaryds kyrka. Det blir sång och musik av släktmedlemmar, och Per Andersson kommer att berätta om Långarydssläkten och släktkartläggningen.

Till Långaryd kommer man enklast via Nissastigen (riksväg 26 mellan Halmstad och Jönköping). Från denna tar man av mot Långaryd 7 km norr om Hyltebruk. Därefter är det bara att följa vägen fram (man passerar över Nissan, ser det gamla ålderdomshemmet Höstro på höger sida, skymtar Långaryds kyrka till vänster och därefter möter marknadsplatsen, en och en halv kilometer söder om kyrkan). Kommer man i stället via vägen från Unnaryd tar man av vid Höljeryd mot Långaryd. Vägvisning till marknaden kommer att finnas från både Nissastigen och Höljeryd.

Gott om parkeringsplatser finns dels intill marknadsplatsen (avgift 20 kronor som går till de arrangerande föreningarna för att täcka deras omkostnader), dels längre bort vid Höstro nära kyrkan (gratis). Följ vänligen parkeringsanvisningarna. Om du behöver handikapparkering – säg till parkeringsvakten.

Bokutlämningen sker i tält intill entrén till marknaden, bredvid den gamla marknadsboden. Däromkring blir det en naturlig samlingsplats för de många släktingar som kommer till Långaryd denna dag. I marknadsboden tillhandahåller vår släkting Inga Svensson märken och andra föremål med Långarydssläktens släktvapen till självkostnadspris (rockslagsmärken/pins, fasadflaggor, bildekaler, t-shirts, broderade märken, manschettknappar, slipsnålar, servetter m m). Där säljer också hembygdsföreningen böcker, häften, vykort m m.

Kom gärna till den gammaldags marknaden klädd i gammaldags kläder.

På marknaden finns ett 70-tal utvalda knallar med hantverk, slöjd, blommor, matvaror, godis m m. Andra aktiviteter är t ex åktur med häst och vagn samt ponnyridning. Klockan 11 blir det underhållning för barn med tema Astrid Lindgren och klockan 13 allsång.

Det kommer att finnas möjlighet till en enklare förtäring på marknaden (smörgås, korv med bröd, kaffe, våfflor, kaffebröd, dricka). Lagad lunch serveras på Charlottenlunds pensionat ca 200 m från marknadsplatsen, men den måste man beställa i förväg på telefon 0371-460 57 eller 0706-90 45 31.

Räkna med att det blir många släktingar som kommer till kyrkan klockan 16, och man bör vara ute i god tid för att vara säker på plats. Blir det fullt i kyrkan kommer man också att kunna följa programmet via högtalare utanför kyrkan.

För kyrkobesökare finns parkering vid Höstro, intill vägen från Nissastigen, ca 200 m från kyrkan. Handikappade har tillgång till kyrkans parkering – tag kontakt med parkeringsvakten där. Man kan också låta bilen stå vid marknadsplatsen och promenera ca 1,5 km till kyrkan. Kyrkan är öppen under söndagen från klockan 12. Passa också på att se minnesstenen över Nils och Börtas dotter Ingrid Nilsdotter (1676–1753) och hennes man länsman Anders Jönsson (1662–1716), som restes 1999 till höger om gången fram till kyrkan.

Vill du komma redan på lördagen den 11 september, så håller kyrkan öppet klockan 12-18 med en kyrkvärd på plats.

I kyrkan tillhandahåller hembygdsföreningen en karta över Långarydsbygden med några intressanta platser utmärkta, som de som önskar kan göra en utflykt till.

Landeryds järnvägsmuseum kör med sitt ånglok och gamla vagnar mellan Landeryd och Burseryd minst tre gånger lördagen den 11 september och håller museet öppet. Mer information på www.landeryd.org.

Övernattningsmöjligheter finns med olika standard, både nära och inom ett par mils omkrets. På hemsidan för Långarydsföreningar i samverkan www.langaryd.nu finns förslag på övernattningsställen.

 

NAMNSKYLTAR FÖR ALLA SLÄKTINGAR PÅ LÅNGARYDSDAGEN

I informationstältet på marknaden i Långaryd kommer det att finnas självhäftande namnlappar, som släktingarna skriver sitt namn och gärna sin bokstavsbeteckning enligt släktboken på. Därmed blir det enkelt för släktingar att under dagen ta kontakt med varandra och även se hur man är släkt genom att jämföra beteckningarna.

För att det inte ska bli förväxling av beteckningarna för de redan tidigare kända släktingarna i de fyra första bokbanden och de i år framforskade nya släktingarna, vilka redovisas i det femte bandet, så inleder vi alla beteckningar med V- (som i Våthult, där släktens allra äldsta rötter finns). De som finns i band 1-4 lägger därefter till bokstaven e- före sin bokstavsbeteckning enligt boken (eftersom länsman Anders Jönssons hustru Ingrid Nilsdotter var barn e till stamföräldrarna Nils Andersson och Börta i Våthult).

Varje bokstavsbeteckning är som en liten stamtavla som visar hur man härstammar från stamföräldrarna. Om två släktingar har beteckningar där de båda sista bokstäverna är olika, så är de kusiner, om de tre sista är olika är de sysslingar osv.

 

TACK TILL ALLA SOM GÖR SLÄKTSAMLINGEN I LÅNGARYD MÖJLIG!

Många Långarydsbor - både våra släktingar och andra - gör stora ideella insatser för att anordna dagen med gammaldags marknad i Långaryd och släktsamling i kyrkan där. Vi sätter stort värde på att det därigenom ges tillfälle för alla oss medlemmar av Långarydssläkten att återförenas under en dag i våra gemensamma förfäders bygd. Ett varmt tack till alla som tillsammans gör detta möjligt!

 

FÖRSÄLJNING VID NISSAN HÅLLER ÖPPET HELA MARKNADSDAGEN

Bland de många som gett oss värdefull hjälp i de praktiska arrangemangen kring släktarbetet är en av ortens företagare, som i sina lokaler förvarar släktböckerna fram till marknaden. Där skedde också bokutlämningen förra gången, för fyra år sedan. Därför vill vi nämna att företagets försäljning av hem- och trädgårdsprodukter samt leksaker håller öppet under hela marknadsdagen den 12 september. Till platsen kommer man genom att ta av till höger direkt efter bron över Nissan på väg från Nissastigen till Långaryd.

 

FLER SLÄKTINGAR SOM VILL HA NYHETSBREV?

Om det finns ytterligare släktingar som är intresserade av att få nyhetsbreven om Långarydssläkten, som utkommer då och då, är de välkomna att mejla namn, e-postadress och gärna bokstavsbeteckning. Alla gamla nyhetsbrev finns att läsa på släktens hemsida.

Meddela vänligen när e-postadressen ändras. Den som inte längre vill stå på utskickslistan meddelar detta på enklaste sätt.

 

Med vänliga släkthälsningar                                                                    

Per Andersson, telefon 08-663 69 12

Johan Lindhardt, telefon 08-643 97 76

e-post

hemsida: www.langarydsslakten.se

 

 

Upphovsrätt/Copyright © 2010 Per Andersson & Johan Lindhardt

Källa: www.langarydsslakten.se