Nyhetsbrev 26

Av Per Andersson & Johan Lindhardt

Nyhetsbrevet utsänt 2012-04-26

STORT FORSKNINGSKLIV BAKÅT SLÄKTEN NU 500 ÅR GAMMAL

Genom fortsatta forskningar i de äldsta typerna av källmaterial har vi nu överraskande kunnat följa släktens ursprung ytterligare flera generationer tillbaka. Länsman Anders Jönsson (ca 1662–1716) var från början släktens äldste kände stamfader. Tack vare en rad domboksanteckningar med mera vet vi nu att hans morfars farfars far var bonden Simon i Långaryd. Han var född i början av 1500-talet. (Simon är alltså anfader till alla släktingar som finns i band 1–4 i bokverket om Långarydssläkten och dessutom till alla i Våthultsstammen som har en beteckning som börjar med V-cb.)

Simon ägde en gård kallad Fagralt, som förmodligen är Södra Fagerhult i Långaryds socken. Han hade med sin första hustru dottern Börta och med sin andra barnen Per, Sven och Kerstin, födda i mitten av 1500-talet. Sonen Per Simonsson levde fortfarande 1625 och var bonde i Färgaryds socken, i Kambo som var grannby till Södra Fagerhult. Per Simonsson hade fyra söner och fyra döttrar, födda i slutet av 1500-talet. I domboken 1624 framgår alla de åtta barnens namn och bostadsorter (de finns på släktens hemsida). Ett av barnen var bonden Måns Persson (död 1663 eller strax därefter) i byn Holmen i Långaryd. Måns Persson var gift med Elin och var far till Lars Månsson (född i början av 1600-talet, död 1686), också bonde i Holmen samt far till Elin Larsdotter (ca 1641–1718), länsman Anders Jönssons mor.

Denna nya upptäckt innebär att vår släkt nu räknar totalt 19 generationer från Simon till de yngsta längst ut på stamträdet.

 

ÄVEN VÅR ANMODER BOJAS URSPUNG KLARLAGT

Kyrkvärden och bonden Nils Andersson (1620­–1717) i Askebo i Våthults socken, som vi alla härstammar ifrån, var son till bonden Anders Månsson och Ingeborg Jonsdotter på samma gård. I domböckerna kallas Ingeborg också för Böja eller Boja. På Västbo härads sommarting 1636 nämns hennes två bröder och tre systrar med namn och hembyar (se släktens hemsida). Syskonskaran kom från byn Gräfthult i Våthults socken, där fadern Jon var bonde. Enligt domboken 1619 hette även Jons hustru Ingeborg. Bojas syster Anna Jonsdotter (ca 1606–1690) och hennes man Simon Jönsson tog över gården i Gräfthult, som sedan ärvdes av deras dotter Ingegerd Simonsdotter (ca 1628–1718), gift med Torkel Björnsson (ca 1630­–1708). Efter dem finns många ättlingar.

 

SLÄKTENS ÄLDSTA

Antalet hundraåringar i Långarydssläkten ökar snabbt. Nu är 15 ättlingar till stamföräldrarna Nils och Börta i Askebo minst 100 år. De två senaste att uppnå denna ålder var Gerda Carlsson i Smålandsstenar (Hfb Acg c, den 15 februari) och Valborg Moberg i Ulricehamn (V-BDD EeB bc, den 6 april). Den 14 maj fyller dessutom Bengt Bartilsson i Mölndal (FbC mea aD:2) 100 år, den 28 juni Margit Pettersson i Burseryd (V-BDb CAi eb) och den 29 juni Eira Grimstam i Oskarström (Cbb DcB Ac). På Långarydssläktens hemsida finns en lång uppdaterad lista över släktens äldsta.

 

FLER SLÄKTINGAR SOM VILL HA NYHETSBREV?

Om det finns ytterligare släktingar som är intresserade av att få nyhetsbreven om Långarydssläkten, som utkommer då och då, är de välkomna att mejla namn, e-postadress och gärna bokstavsbeteckning. Alla gamla nyhetsbrev finns att läsa på släktens hemsida.

Meddela vänligen när e-postadressen ändras. Den som inte längre vill stå på utskickslistan meddelar detta på enklaste sätt.

 

Med vänliga släkthälsningar                                                                   

Per Andersson, telefon 08-663 69 12

Johan Lindhardt, telefon 08-643 97 76

e-post

hemsida: www.langarydsslakten.se 

 

Upphovsrätt/Copyright © 2012 Per Andersson & Johan Lindhardt

Källa: www.langarydsslakten.se