Nyhetsbrev 27

Av Per Andersson & Johan Lindhardt

Nyhetsbrevet utsänt 2012-08-13

NYUPPTÄCKTA SLÄKTGRENAR I ETT SJÄTTE BOKBAND 2014

I följd av framsteg i forskningen kring släktens äldsta generationer, pågår nu arbetet med en ny bok om Långarydssläkten. Den förväntas omfatta tiotusentals nyfunna släktingar, dels ättlingarna till länsman Anders Jönssons syster Elisabeth Jönsdotter (ca 1668–1705) i Tunnerbohult i Södra Hestra, dels ättlingarna till deras morbror Nils Larsson (ca 1644–1704) i Holmen i Långaryd. Boken planeras vara klar 2014 och blir den sjätte volymen i bokverket om Långarydssläkten. (Förändringar bland Anders Jönssons ättlingar och inom Våthultsstammen kommer inte med i detta bokband.)

 

SLÄKTENS ÄLDSTA

Margit Bjärnling i Stockholm (aaF aae eb), som hittills varit Långarydssläktens äldsta medlem, avled 16 juli 2012 i en ålder av 104 år och 7 månader. Släktens näst äldsta, Lorraine Calhoun i Bloomington, Minnesota, USA (FbB FBE a), avled 1 juli, 102 år gammal. Gerda Carlsson i Smålandsstenar (Hfb Acg c) avled 11 maj, 100 år gammal. Äldst i släkten är nu Gunnar Larsson i Reftele (daa aDC eB:3), född 26 november 1909 och alltså 102 år gammal. Femton av ättlingarna till stamföräldrarna Nils och Börta i Askebo är i dag minst 100 år. Denna aktningsvärda ålder uppnår i höst också Ebba Andersson i Dalsjöfors (V-caB fCA Aad, 9 oktober) och Lillemor Fagerlind-Niléhn i Höör (dgb AfA f, 18 november). På Långarydssläktens hemsida finns en lång uppdaterad lista över släktens äldsta.

 

GAMMALDAGS MARKNAD I LÅNGARYD 26 AUGUSTI

Långaryds hembygdsförening med samverkande föreningar anordnar traditionsenligt gammaldags marknad på den gamla anrika marknadsplatsen i Långaryd söndagen den 26 augusti klockan 10–15.

Till skillnad från förra gången blir det i år inget särskilt program för Långarydssläktens medlemmar, och Per Andersson och Johan Lindhardt har tyvärr inte möjlighet att vara där. Men säkerligen återvänder många släktingar till Långaryd denna marknadsdag. Ett särskilt tält kommer att finnas där de som ingår i släkten kan träffa varandra under enkla former. Där kan man också se en liten bildutställning om bygden i gamla tider. Klockan 16 blir det marknadsgudstjänst i Långaryds kyrka.

För ytterligare information och vägbeskrivning, se släktens hemsida.

 

PRYLAR MED SLÄKTVAPNET PÅ MARKNADEN

På marknaden i Långaryd kommer det att finnas möjlighet att till självkostnadspris köpa prylar med Långarydssläktens vapen av släktingen Inga Svensson med familj i den gamla marknadsboden. Inga nås även dessförinnan och därefter på telefon 0371-460 21 eller per e-post.

Följande finns att tillgå: pins (rockslagsmärken), slipsnålar, manschettknappar, broderade tygmärken, bildekaler, servetter, fasadflaggor samt t-shirts. Bilder på prylarna finns på Långarydssläktens hemsida.

Även bokverket om Långarydssläkten kan köpas i den gamla marknadsboden på marknaden i Långaryd så långt lagret räcker.

 

FLER SLÄKTINGAR SOM VILL HA NYHETSBREV?

Om det finns ytterligare släktingar som är intresserade av att få nyhetsbreven om Långarydssläkten, som utkommer då och då, är de välkomna att mejla namn, e-postadress och gärna bokstavsbeteckning. Alla gamla nyhetsbrev finns att läsa på släktens hemsida.

Meddela vänligen när e-postadressen ändras. Den som inte längre vill stå på utskickslistan meddelar detta på enklaste sätt.

 

Med vänliga släkthälsningar

Johan Lindhardt, telefon 08-643 97 76
Per Andersson, telefon 08-663 69 12
e-post
hemsida: www.langarydsslakten.se

 

Upphovsrätt/Copyright © 2012 Per Andersson & Johan Lindhardt

Källa: www.langarydsslakten.se