Nyhetsbrev 34

Av Per Andersson & Johan Lindhardt

Nyhetsbrevet utsänt 2015-05-13

LÅNGARYDSSLÄKTEN HÄRSTAMMAR FRÅN ÖSTAFRIKA

Med hjälp av historiska källor som domböcker, mantalslängder och kyrkböcker har vår släkt kunnat spåras ett halvt årtusende tillbaka, till 1500-talet. Nu ger den senaste DNA-tekniken oss möjlighet att få kunskap om vårt ursprung ännu mycket tidigare, ja ända tillbaka till den ”Eva” som forskarna ringat in som den kvinna vi alla nutida människor härstammar ifrån. Hon levde för uppskattningsvis 120 000 år sedan och människans ursprung lokaliseras till östra Afrika kring ekvatorn.

Genom att en av våra släktingar, Eva Pettersson (bad aeb aac a), har genomfört ett DNA-test har vi nu fått den intressanta kunskapen om hur stammodern Börta i Våthult och hennes dotter Ingrid Nilsdotter (länsman Anders Jönssons hustru) härstammar från ur-”Eva”. Nutida Eva är nämligen ättling på obruten kvinnolinje till Börta och Ingrid och har därmed samma mitokondrie-DNA, vilket ärvs oförändrat från mor till barn.

De båda anmödrarna tillhörde den haplogrupp (dvs släktgren på människans gemensamma släktträd) som kallas K2b1a1. Därigenom får vi en god, om än grovhuggen, bild av hur vår släkt på kvinnolinjen tagit sig från Östafrika till Långaryd. Resan har gått via Sudan, Egypten, Israel, Syrien, östra Turkiet, öster om Svarta Havet till Ukraina, där våra förmödrar fanns för 25 000 år sedan. I takt med att fler människor i världen DNA-testar sig kan vi förvänta att få en mer detaljerad uppfattning om hur vår linje sedan tog sig vidare genom Europa upp till Norden.

Finns det fler släktingar som gjort ett DNA-test? Hör gärna av er så ska vi fortsätta att lägga det pussel som berättar alltmer om vårt ursprung. Förutom test av rena kvinnolinjen (mtDNA) finns motsvarande för obruten manslinje (yDNA), som tar sikte på y-kromosomen som bara finns hos män och ärvs från far till son. En liten skara manslinjeättlingar till stamfäderna för Långarydssläktens olika stammar finns fortfarande. De kännetecknas i släktböckerna av att ha enbart versaler i sina bokstavsbeteckningar. Det finns också en tredje typ av test, som indikerar släktskap på alla olika håll (autosomalt DNA). Detta är möjligt för alla att genomföra och ger träffar mot andra släktingar på olika avstånd, både på fäderne och möderne. Både Per Andersson och Johan Lindhardt har gjort detta test.

 

NYA BARNBARN TILL STAMFADERN UPPTÄCKTA

Länsman Anders Jönssons farfar var nämndemannen Anders Svensson (död 1662) i byn Höljeryd i Långaryds socken, den äldsta kända stamfadern på manslinjen. Vår allra senaste forskning visar nu att han hade två tidigare okända barnbarn, båda söner till hans son Sven Andersson (död 1687), som var bonde i Södra Ekeryd i Långaryd. I Svens första äktenskap med Kerstin Svensdotter föddes sonen Anders Svensson den yngre (ca 1666–1719), bonde i Södra Ekeryd. Domböckerna avslöjar att denne erkände att han hade haft intimt umgänge med en soldathustru år 1701. De var båda gifta på var sitt håll och därmed skyldiga till vad lagen kallade ”dubbelt hor”, ett brott för vilket man oftast dömdes till döden. De båda flydde till Danmark för att undgå straff. Anders kom dock senare tillbaka och återförenades med sin hustru. Hon bönföll inför rätten att han skulle benådas, vilket bidrog till att han slapp dödsstraff.

Halvbror till Anders Svensson den yngre var Sven Svensson (1680–1766), bonde i Borgen i Långaryd och son till Sven Andersson och hans andra hustru Elin Svensdotter. Båda halvbröderna har en hel del ättlingar som kan följas till nutid. En sondotter till Anders Svensson var Ingegerd Månsdotter (1730–1800), som gifte sig med sin fyrmänning, länsman Anders Jönssons dotterson Johan Andersson (aD). Alla de omkring 20 000 ättlingarna (redovisade i släktboksverkets band ett) till dessa makar härstammar alltså på minst två sätt från stamfadern Anders Svensson den äldre.

 

SLÄKTENS ÄLDSTA

Den äldsta levande ättlingen, Johan Berntsson i Varberg (S-BcB gAa aDA) avled den 28 januari 2015. Han var född den 1 november 1910 och blev alltså 104 år. Bengt Bartilsson i Mölndal (FbC mea aD:2) gick bort den 14 januari 2015, 102 år gammal. Märta Andersson i Figeholm (V-BGA aAb bGa) avled den 14 mars 2015, 100 år fyllda. Gunvor Gustavsson i Göteborg (dhC eef g) blir 100 år den 14 juni 2015, Kerstin Olsson i Gislaved (V-BDb CAi ga) den 9 augusti och Märta Josefsson i Anderstorp (V-BDD aaB aCb) den 19 september. Äldst i livet bland ättlingarna är nu 104-åriga Malva Fogelberg i Stockholm (aCf dcB Da), född den 23 april 1911. Äldst av de ingifta är 105-åriga Ingrid Cardell i Karlskrona (baE DEh A-g), född den 6 mars 1910. På Långarydssläktens hemsida finns en uppdaterad lista över alla ättlingar i livet födda 1920 eller tidigare.

 

SLÄKTHISTORISK BUSSTUR I LÅNGARYD DEN 5 SEPTEMBER

Något nytt släktmöte finns inte planerat, men föreningssammanslutningen Långaryd-Landeryd i Samverkan anordnar lördagen den 5 september guidade rundfärder med buss till olika platser med släktanknytning i Långarydsbygden, med dramatiseringar i tidsenliga kläder av episoder ur Långarydssläktens historia. Under resan besöks också Nyarps bygdegård med en ny utställning om Långaryds historia och Långarydssläkten. (Bussturerna är en del av programmet vid tågdagarna i Landeryd den 5–6 september då det också händer en del annat i Långarydsbygden, www.tagdagarna.se)

Om man vill vara säker på en plats i bussarna (det finns två turer med vardera 50 platser) så kan man anmäla sig på förhand till Birgitta Holmén, per e-post eller telefon 070-377 30 10. Annars är man välkommen till Landeryd klockan 10 respektive 14 då bussen utgår från kyrkan där (alltså inte Långaryds kyrka). Priset för bussturen med visningar är 150 kr (50 kr för barn under 15 år), vari ingår kaffe/saft och våfflor efter turen. Intill start- och slutpunkten finns också en samlingsplats i ett tält med släktvapenflaggan hissad, där representanter för hembygdsföreningen finns, förbeställda bussbiljetter kan hämtas och släktingar kan mötas.

 

PRYLAR MED SLÄKTVAPEN

Märken och andra föremål med släktvapnet tillhandahålls till självkostnadspris av vår släkting Inga Svensson i Norra Nissaryd, Långaryd. Följande finns att tillgå: rockslagsmärken/pins, fasadflaggor, bildekaler, t-shirts, broderade märken, manschettknappar, slipsnålar och servetter. Bilder på alla finns här på Långarydssläktens hemsida.

Välkommen att kontakta Inga på telefon 0371-460 21 eller per e-post, om du planerar att ha vägarna förbi Långaryd eller vill beställa släktvapenprylar att skickas per post.

 

FLER SLÄKTINGAR SOM VILL HA NYHETSBREV?

Om det finns ytterligare släktingar som är intresserade av att få nyhetsbreven om Långarydssläkten, som utkommer då och då, är de välkomna att mejla namn, e-postadress och gärna bokstavsbeteckning. Alla gamla nyhetsbrev finns att läsa på släktens hemsida.

Meddela vänligen när e-postadressen ändras. Den som inte längre vill stå på utskickslistan meddelar detta på enklaste sätt.

 

Med vänliga släkthälsningar

Johan Lindhardt och Per Andersson
e-post
www.langarydsslakten.se

Upphovsrätt/Copyright © 2015 Per Andersson & Johan Lindhardt

Källa: www.langarydsslakten.se