Nyhetsbrev 35

Av Per Andersson & Johan Lindhardt

Nyhetsbrevet utsänt 2016-06-13

LÅNGARYDS KYRKA FYLLER 200 ÅR

Den 21 augusti 1816 invigdes Långaryds kyrka som fortfarande står på sin plats. Detta 200-årsjubileum uppmärksammas i dagarna två. Lördagen den 20 augusti 2016 är kyrkan och Tiondeboden öppna klockan 14-18 med utställning, guidning och kaffeservering. Själva 200-årsdagen söndagen den 21 augusti firas klockan 18 genom folkmusikmässan ”I välsignan och fröjd” med mycket sång, musik och dans.

 

SLÄKTENS ÄLDSTA

Flera medlemmar av Långarydssläkten har fyllt 100 år den senaste tiden: Vega Nyman i Smålandsstenar (V-BDA CDB aAc:2) den 3 december 2015, Dagmar Karlsson i Hyltebruk (Fea CaG cb) den 26 april 2016, Elvira Nilsson i Halmstad (Hfb Acc g) den 11 maj och Folke Jarl i Ambjörnarp (Cbb Dba bcE) den 16 maj. Lennart Svensson i Tävelsås (V-BDE cfG dA:2) blir 100 år den 7 juli 2016. Hela 15 ättlingar till Långarydssläktens stamföräldrar är nu över 100 år.

Äldst i livet bland ättlingarna är 105-åriga Malva Fogelberg i Stockholm (aCf dcB Da), född den 23 april 1911. Hon är nu den näst äldsta ättlingen genom tiderna. Äldst av de ingifta i dag är 106-åriga Ingrid Cardell i Karlskrona (baE DEh A-g), född den 6 mars 1910. På Långarydssläktens hemsida finns en uppdaterad lista över släktens äldsta.

 

SLÄKTHISTORISK BUSSTUR I LÅNGARYD DEN 27 AUGUSTI

Föreningssammanslutningen Långaryd-Landeryd i Samverkan anordnar lördagen den 27 augusti guidade rundfärder med buss till olika platser med släktanknytning i den nordöstra delen av Långaryds socken, med dramatiseringar i tidsenliga kläder av episoder ur Långarydssläktens historia. Deltagarna får möta klockare, halvtroll, lönnbrännare, kloka gubbar och helt vanligt folk med skiftande levnadsöden som levt och verkat i bygden.

Om man vill vara säker på en plats i bussarna (det finns två turer med vardera 50 platser) så kan man anmäla sig på förhand till Birgitta Holmén, per e-post eller telefon 070-377 30 10. Annars är man välkommen till Långaryds kyrka i god tid före klockan 10 respektive 14 då bussen utgår därifrån. Priset för bussturen med visningar är 150 kr och då ingår fika.

 

GAMMALDAGS MARKNAD I LÅNGARYD DEN 28 AUGUSTI

Söndagen den 28 augusti klockan 10-15 hålls traditionsenligt gammaldags marknad i Långaryd på den gamla anrika marknadsplatsen i Gassljunga. Det blir i år inte något särskilt arrangemang för Långarydssläktens medlemmar, och Per Andersson och Johan Lindhardt har tyvärr inte möjlighet att vara där. Men säkerligen återvänder många släktingar till Långaryd denna marknadsdag. Ett särskilt tält kommer att finnas där de som ingår i släkten kan träffa varandra under enkla former. Där kan man också ta del av hembygdsföreningens torp- och gårdsinventeringar, annan litteratur från bygden samt foton och tidningsklipp från gamla tider.

I marknadsboden tillhandahåller vår släkting Inga Svensson märken och andra föremål med Långarydssläktens släktvapen till självkostnadspris (rockslagsmärken/pins, fasadflaggor, bildekaler, t-shirts, broderade märken, manschettknappar, slipsnålar, servetter m m). Bilder på alla prylar finns här på Långarydssläktens hemsida.

 

VANDRINGSLED I VÅRA FÖRFÄDERS BYGD

I den östra delen av Långaryds socken finns Länsmansleden, en 5,7 km lång vandrings- och cykelled, uppkallad efter Långarydssläktens centralfigur länsman Anders Jönsson. Leden är markerad med pilar och nummerstoplar i gult. En karta med lite historia om platserna man passerar finns att hämta i särskilda postlådor i Höljeryd och i Ekhult, ledens båda alternativa startplatser.

 

FLER SLÄKTINGAR SOM VILL HA NYHETSBREV?

Om det finns ytterligare släktingar som är intresserade av att få nyhetsbreven om Långarydssläkten, som utkommer då och då, är de välkomna att mejla namn, e-postadress och gärna bokstavsbeteckning. Alla gamla nyhetsbrev finns att läsa på släktens hemsida.

Meddela vänligen när e-postadressen ändras. Den som inte längre vill stå på utskickslistan meddelar detta på enklaste sätt.

 

Med vänliga släkthälsningar

Johan Lindhardt och Per Andersson
e-post
www.langarydsslakten.se

Upphovsrätt/Copyright © 2016 Per Andersson & Johan Lindhardt

Källa: www.langarydsslakten.se